BiH je u svijetu prepoznata kao zemlja sa dugom tradicijom i velikim iskustvom u automobilskoj industriji.

Jedna od kompanija koja opravdava taj status je RACKS PRODUCTION BOSNIA d.o.o iz Jajca, čija je osnovna djelatnost proizvodnja i prodaja specijalnih transportnih korpi namijenjenih za autoindustriju. Enesa Đulić, vlasnica kompanije za Akta.ba kazala je kako je kompanija trenutno 100 – postotni izvoznik sa prometom od oko 2,4 milion KM, a koja na inostranom tržištu aktivno i uspješno posluje već treću godinu.

“Kompanija R-P-B, prvobitno je osnovana sa idejom preuzimanja jednog dijela farbanja i proizvodnje Volkswagenovih dijelova čiji se pogoni naleze u Vogošći, s obzirom da se neke stvari nisu posložile onako kako smo mi zamišljali, danas je kompanija potpuno neovisna i djeluje preko svojih sad već stalnih klijenata širom svijeta. Naše poslovanje je poznato upravo po transportnim korpama jer smo jedna od rijetkih firmi koja proizvodi upravo ovakve korpe, a bez njih je transport karoserija za automobile nezamisliv”, rekla je Đulić.

Kompanija još izrađuje specijalne alate i dijelove koji se brizgaju od plastike a koji se koriste većinom na Crash testovima u autoindustriji.

“Naša kompanija je relativno mlada ali se zato po klijentima za koje radimo to ne može reći. S obzirom da se svi naši proizvode izvoze, jako smo sretni što se kvalitet koji mi radimo prepoznaje u velikim autoindustrijskim kućama koje nam daju svoje povjerenje. Kompanije za koje mi radimo su Audi, BMW, Jaguar, Maserati, SMP, Bestform, TLT holding, GF+ i Lear GmBh”, rekla je Đulić.

Proizvodni pogoni kompanije nalaze se u Jajcu i prostiru se na oko 2.000,00m2. Kompanija ima 22 zaposlena, kako Đulić kaže svakodnevno ulažu u edukaciju i usavršavanje svojih zaposlenika jer tržište to neprestano nameće, pogotovo u poslu kao što je autoindustrija.

U planu imaju širiti svoje poslovanje kupovinom novog objekta-hale na atraktivnijoj lokaciji. ​ “Pored kupovine hale za dalji razvoj poslovanja, imamo namjeru kupiti i industrijski laser, a već do kraja mjeseca marta nam stiže i nova plazma za isjecanje plastičnih dijelova, što će nam uveliko olakšati izradu pojedinih komponenti”, kazala je Đulić. I.M.

Categories: Novosti